informatie voor jongeren

Ik ben toch niet gek?

Het kan zijn dat je denkt dat je ‘gek’ bent als je naar een psycholoog verwezen wordt, maar daar heeft het helemaal niets mee te maken. Soms is er een periode in je leven waarin je niet lekker in je vel zit of het allemaal niet zo fijn loopt. Veel jongeren hebben dat en vaak gaat het ook weer voorbij. Maar het kan zijn dat het bij jou langer duurt of dat je er wel erg veel last van hebt. Dan kan het helpen om naar een psycholoog te gaan.

 

Waarmee kan ik je helpen?

Het kan zijn dat je je somber voelt, verdrietig of dat je geen zin hebt om dingen te doen die je voorheen wel leuk vond. Soms zie je het leven niet meer zitten. Het kan ook zijn dat je angsten hebt of iets ingrijpends hebt meegemaakt waar je nog steeds last van hebt. Doordat je slecht slaapt, veel piekert, je bang voelt of veel terug denkt aan wat er gebeurd is. Op school kan het moeizaam gaan, met vrienden of vriendinnen maar ook als het thuis niet lekker loopt kun je bij mij terecht. Net als jongeren met hoofdpijn, buikpijn of andere lichamelijke klachten waar de artsen geen oorzaak voor kunnen vinden.

 

Hoe gaat het in zijn werk

Eerst spreken we een kennismaking af. In dat gesprek stel ik vooral vragen over de reden waarom je komt maar ik wil ook graag weten hoe het thuis gaat, op school en met vrienden. Aan het einde van dat gesprek gaan we samen bedenken wat ik voor jou kan doen en heb jij de kans gekregen om te bedenken wat je van gesprekken met mij vindt. Als jij besluit om samen aan de slag te gaan, maken we een plannetje waarin we aangeven waar je last van hebt, wat je graag wil veranderen en de manier hoe we dat gaan doen. Er zijn verschillende manieren van therapie, afhankelijk van je klachten zoeken we een passende vorm van therapie die ik je uitleg bij het bespreken van het plan.

 

Vertrouwen en toestemming

Gesprekken met mij zijn vertrouwelijk, ik heb namelijk beroepsgeheim. Dat betekent dat ik niet zomaar aan anderen informatie kan geven over wat wij bespreken. Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar geldt dat zowel de jongere als beide ouders toestemming moeten geven om in behandeling te komen. Als het gaat om delen van informatie, bespreek ik vooraf met jou wat ik wel of niet met je ouders mag bespreken. Soms zijn er dingen die belangrijk voor je ouders zijn om te weten over jou.

 

Als je het lastig of moeilijk vindt om dit te bespreken, bedenken we samen hoe we dat het beste kunnen doen. Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf aanmelden. Als anderen willen weten hoe de therapie gaat, is jouw toestemming nodig. In sommige gevallen blijft het belangrijk om je ouders te betrekken en gaan we samen bedenken hoe we dat het beste kunnen doen.