informatie voor kinderen

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die met je praat. Je gaat naar een psycholoog toe als je niet lekker in je vel zit of als er problemen zijn thuis, of op school. Natuurlijk gaat dat vaak vanzelf weer over, maar soms is het fijn als iemand je een beetje helpt.

 

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Voor heel veel verschillende problemen kun je naar een psycholoog gaan. Bijvoorbeeld als je ergens heel bang voor bent, bang om alleen te zijn of bang om foutjes te maken op school. Het kan ook zijn dat je iets heel ergs hebt meegemaakt, zoals een auto-ongeluk of dat je gepest bent en dat je daar nog steeds last van hebt. Er komen ook kinderen in de praktijk die zich vaak verdrietig of somber voelen. En kinderen die vaak boos zijn waardoor het lastig kan zijn om goed met vriendjes of vriendinnetjes om te gaan.

 

Wat gebeurt er?

Bij het eerste gesprek kom je samen met je ouders. In dat gesprek gaan we kennis maken met elkaar. Dan ga ik vooral heel veel vragen stellen over waarom je komt en wat je graag zou willen veranderen. Maar we praten ook over thuis en over school. Als ik jou wat beter ken, maak ik een plannetje voor wat we gaan doen. Soms gaan we samen praten en oefenen, soms doen we een spelletje, maken we een tekening en soms is er een opdracht voor thuis. Hoe we dat precies bij jou gaan doen, gaan we eerst samen met jou en je ouders bespreken.

 

En verder?

Je mag alles tegen mij vertellen, er bestaan geen gekke, stomme of rare dingen voor mij. Hoe beter ik weet wie jij bent, hoe beter ik je kan helpen! En als het nodig is, kan ik ook goed een geheim bewaren of met jou een goede manier bedenken wat we met het geheim kunnen doen. Als ik gesprekken heb met je ouders, bespreek ik eerst met jou wat ik wel en niet tegen hen kan vertellen.


Als jij en je ouders merken dat het beter met je gaat, spreken we een laatste gesprekje af en gaan we stoppen met de afspraken.